Wróć do poprzedniej strony

Autor: IMCKlinika

O zaburzeniach trawienia

Obecnie sprzedaje się wiele środków wspomagających trawienie i chroniących żołądek, a także wiele medykamentów na gazy i niestrawność. Większość zaburzeń trawienia zaczyna się od złego łączenia pokarmów. W miarę jak coraz bardziej zajmujemy się tematem diety, omawia się także temat łączenia produktów. Istnieje wiele teorii z nim związanych.

Zaburzenia trawienia-pierwsze symptomy

Ajurweda w logiczny sposób opisuje zrównoważoną dietę, w oparciu o dosze, które składają się na konstytucję danej osoby. Różni się pod tym względem od współczesnych poglądów na zbalansowaną dietę, która opiera się na spożywaniu różnych grup pokarmowych, jak skrobia, owoce, mięso itd.

 

W ajurwedzie wierzy się, że zrozumienie pojedynczej osoby stanowi klucz do odnalezienia naprawdę zrównoważonej diety. Przewód pokarmowy z ogniem żołądkowym (agni) stanowi główne wrota, którymi składniki odżywcze docierają do tkanek i poszczególnych komórek, podtrzymując funkcje organizmu.

Zaburzenia trawienia- przyczyny

Literatura na temat ajurwedy omawia pięć głównych typów zaburzeń odżywiania, spowodowanych przez zaburzenia agni.

 

  • Ilościowe niedobory w odżywianiu: niedożywienie spowodowane niedostateczną ilością jedzenia lub wręcz głodem.
  • Jakościowe niedobory w odżywianiu: ich skutkiem jest niedożywienie, zatrucia i brak podstawowych składników odżywczych. Pewne kombinacje pokarmów mogą zaburzyć normalne funkcjonowanie ognia żołądkowego i zaburzyć równowagę dosz, tworząc substancję toksyczną o nazwie ama, która jest pierwotną przyczyną większości chorób.
  • Ilościowe i jakościowe przekarmienie: obejmuje przejadanie się na tle emocjonalnym, co może prowadzić do nadwagi i wysokiego poziomu cholesterolu, nadciśnienia, zawału lub paraliżu.
  • Zatrucia pokarmowe: pożywienie może zawierać toksyny i powodować zatrucia, prowadzące do zaburzeń trawienia.
  • Pokarmy niewłaściwe dla czyjejś konstytucji: mogą osłabiać odporność i powodować choroby.

Zaburzenia trawienia- łączenie pokarmów

Indywidualny agni określa łatwość trawienia pokarmów u danej osoby, ale łączenie pokarmów również odgrywa wielką rolę. Kiedy połączymy pewną ilość produktów o różnych smakach, energii i skutkach po strawieniu, możemy przeciążyć agni. Może to utrudnić produkcję enzymów i doprowadzić do tworzenia się toksyn.

 

Te same produkty spożywane osobno mogą właściwie pobudzać agni i być lekkostrawne. Na przykład złą kombinacją żywieniową jest mleko z melonem, których nie powinno się jadać razem, ponieważ mleko wymaga więcej czasu na strawienie. Dodatkowo mleko ma właściwości przeczyszczające, a melon moczopędne. Takie niedopasowane połączenia pokarmów powodują zamieszanie w naszym układzie trawiennym i osłabiają inteligencję komórek, skutkiem czego może dochodzić do niestrawności, fermentowania pożywienia, gnicia, tworzenia się gazów, alergii, a w dłuższym okresie czasu do zatrucia organizmu i wielu różnych chorób.

 

Kardynalna zasada to niełączenie owoców i zbóż. Owoce, np. melony, są z łatwością trawione w przeciągu godziny, podczas gdy strawienie zbóż wymaga do sześciu godzin. Jeśli zjemy razem owoce i zboża, część enzymów żołądkowych zostanie wypłukana wraz z owocami, wobec czego pozostanie zbyt mało enzymów na prawidłowe strawienie produktów zbożowych. W wyniku tej sytuacji zaczną tworzyć się toksyny. Ogólnie unikaj jedzenia dużych ilości surowych produktów wraz z gotowanym jedzeniem, nie mieszaj także świeżych dań i resztek.

Dane kontaktowe

IMC Centrum Zdrowia
ul. Strzelińska 41
55-010 Żerniki Wrocławskie

Godziny pracy

Pn-Pt 8:00-19:00 | Sb 9:00-14:00
Umów się!

Masz pytanie?
Skorzystaj z szybkiej formy kontaktu!

    Twoje imię*
    Twój e-mail*
    Twój nr. tel
    Twoja wiadomość*

    Dane kontaktowe

    IMC Centrum Zdrowia
    ul. Strzelińska 41
    55-010 Żerniki Wrocławskie

    Godziny pracy

    Pn-Pt 8:00-19.00 | Sb 9.00-14.00