Odżywianie w ujęciu medycyny tradycyjnej i współczesnej
Hipokrates, ojciec medycyny zachodniej, powiedział “twoje pożywienie powinno być lekarstwem”. Niestety współczesna medycyna w codziennej praktyce klinicznej w zasadzie nie uwzględnia tego stwierdzenia. Mimo setek raportów naukowych potwierdzających jego prawdziwość, zagadnienie diety nie jest elementem medycznego wykształcenia lekarzy i studentów.
Odżywianie w ujęciu medycyny tradycyjnej i współczesnej
Tekst Dr n. med. Preeti Agrawal, pochodzi z materiałów X konferencji medycznej o odżywianiu we Wrocławiu
Lekarze i pacjenci dostrzegają problem niepowodzenia stosowanych terapii lekowych. Pacjenci bardzo często wpadają w pułapkę nieustającego monitorowania parametrów zdrowia i w zależności od ich poziomu – dostosowywania rodzaju i ilości niezbędnych leków, podczas gdy zamiast zachęt do tego typu zachowań, powinni otrzymać wskazania do zmian w stylu życia, co pozwoliłoby na sięgnięcie do potencjału samouzdrawiania ciała.
Powszechnie znanym faktem jest, że dieta odgrywa zasadniczą rolę w utrzymaniu zdrowia, w profilaktyce i leczeniu chorób. Odpowiedni rodzaj pożywienia może być samoistnie najważniejszym czynnikiem w zapobieganiu chorobom, podobnie jak nieodpowiedni sposób odżywiania – najważniejszym czynnikiem chorobotwórczym.
Przez lata prowadzone badania medyczne wykazują, że tłuszcze nasycone, biała mąka, rafinowany cukier i skrobia oraz czerwone mięso są głównymi winowajcami słabego zdrowia i chorób. Dowody medyczne i naukowe wskazują jednocześnie na zalety przechodzenia na diety wegetariańskie. Powodów skłaniających do trzymania się diety bardziej roślinnej jest wiele. Po pierwsze, owoce, warzywa i ziarna są źródłem ważnych składników antyoksydacyjnych, włączając w to witaminy C i E, betakaroten i związki fitochemiczne.
Ponadto wysoka zawartość błonnika w roślinach pozwala na utrzymanie w czystości przewodu pokarmowego poprzez absorbcję i eliminację wielu potencjalnie niebezpiecznych toksyn. I po trzecie – pożywienie roślinne ma niższą toksyczność od pokarmów zwierzęcych, ponieważ ulokowane są najniżej w łańcuchu pokarmowym i jako takie mniej są narażone na działanie gromadzących się toksyn.
Raport o wpływie odżywiania na zdrowie z 1988 r. potwierdza, że to, co jemy, może znacząco wpływać na ryzyko powstawania chorób zwyrodnieniowych jak miażdżyca, choroby wieńcowe, cukrzyca i niektóre z typów chorób nowotworowych.
Ludzkie ciało tworzy i utrzymuje zdrowe komórki, tkanki, narządy i gruczoły tylko z pomocą różnorodnych składników odżywczych. Organizm potrzebuje około 45 niezbędnych składników odżywczych, w tym tlenu i wody. Pozostałe 43 są zaliczane do pięciu głównych grup: węglowodany, tłuszcze, białka, minerały i witaminy. Bez konkretnych składników ciało nie może realizować żadnej ze swoich funkcji: metabolicznych, hormonalnych, psychicznych, fizycznych lub chemicznych.
Niedobory żywieniowe mogą wystąpić z powodu intensywnego przetwarzania i rafinacji żywności, czasu, jaki upływa pomiędzy zbiorem a konsumpcją warzyw i owoców, chemikaliów używanych do przyprawiania, barwienia i konserwowania żywności oraz nawozów sztucznych, pestycydów, środków grzybobójczych i owadobójczych wykorzystywanych w rolnictwie. Poza tym czynniki związane ze stylem życia, jak np. brak regularnej aktywności fizycznej, nieregularność posiłków, nadmiar pracy i nieustanny stres, odgrywają negatywną rolę w procesach trawienia, przyswajania i eliminowania.
Odżywianie było integralną częścią starych systemów medycznych – ajurwedy, tradycyjnej medycyny chińskiej i medycyny naturalnej. Możemy się wiele nauczyć, czerpiąc z doświadczeń tych tradycyjnych holistycznych systemów medycznych.
Dane kontaktowe
55-010 Żerniki Wrocławskie
Godziny pracy
Masz pytanie?
Skorzystaj z szybkiej formy kontaktu!
Dane kontaktowe
55-010 Żerniki Wrocławskie
Godziny pracy