Pn-Pt 8:00-20:00 | Sb 9:00-15:00

Wróć do poprzedniej strony

Autor: IMCKlinika

Profilaktyczne działanie grzybów i zielonej herbaty

Badanie przeprowadzone w Chinach przez naukowców z Australii wykazało, iż kobiety które jadły więcej niż 10 gramów świeżych grzybów dziennie, były mniej podatne na rozwój nowotworu piersi niż kobiety które nie spożywały grzybów. Te które jadły przynajmniej 4 gramy suszonych grzybów, głównie twardnika japońskiego (Lentinula edodes), miały 50% mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu.

Dodatkowo, u osób które połączyły spożywanie grzybów z piciem zielonej herbaty, wykazano zmniejszenie ryzyka powstania nowotworu o kolejne 11%. Odkrycia te zostały opublikowane w marcu 2009 w czasopiśmie „International Journal of Cancer”.

Właściwości grzybów

Wiele grzybów posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antynowotworowe, przez co są one potencjalnym czynnikiem obniżającym ryzyko wystąpienia nowotworu. Jednak, bardzo ciężkie byłoby wykonanie badań klinicznych potwierdzających działanie przeciwnowotworowe grzybów. Z tego powodu, można jedynie bazować na takich pracach, jak wcześniej wymienione badanie opublikowane w czasopiśmie „International Journal of Cancer” w którym wynika, iż spożycie grzybów i picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko występowania nowotworu piersi u kobiet.

 

Warto podkreślić, iż najczęściej spożywanym grzybem przez badane kobiety była biała pieczarka dwuzarodnikowa (Agaricus bisporus), która zawiera naturalne inhibitory aromatazy, czyli substancje blokujące produkcję estrogenu. Obecnie, inhibitory aromatazy są powszechnie stosowane w farmacji podczas leczenia estrogenozależnych nowotworów piersi (rozwój i przerzut nowotworu zależny jest od estrogenu).

 

Należy zauważyć, że pieczarka dwuzarodnikowa zawiera potencjalne czynniki kancerogenne zwane hydrazynami. Hydrazyny mogą być inaktywowane przez ciepło, przez co ważne jest spożywanie tylko dobrze podgrzanych grzybów. Niektórzy mikolodzy nie są przekonani czy gotowanie pieczarek wystarczy do inaktywacji wszystkich hydrazyn. Z tego powodu, aby zapobiec rozwojowi nowotworu piersi, kobiety zamiast dużych ilości pieczarek dwuzarodnikowych powinny spożywać inne rodzaje grzybów, takie jak twardniki japońskie, boczniaki lub inne azjatyckie warianty.

 

Podsumowując, grzyby są dobrym lekarstwem, jednak należy je dobrze gotować przed zjedzeniem i spożywać więcej niż tylko jeden rodzaj.

 

 

Źródła:

Zhang, Min, et al. “Dietary intakes of mushrooms and green tea combine to reduce the risk of breast cancer in Chinese women.” International journal of cancer 124.6 (2009): 1404-1408.

Chatterjee, Soumya, et al. “Antineoplastic effect of mushrooms: a review.” Australian Journal of Crop Science 5.7 (2011): 904.

Ayeka, Peter Amwoga. “Potential of Mushroom Compounds as Immunomodulators in Cancer Immunotherapy: A Review.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2018 (2018).

Dane kontaktowe

IMC Centrum Zdrowia
ul. Strzelińska 41
55-010 Żerniki Wrocławskie

Godziny pracy

Pn-Pt 8:00-20:00 | Sb 9:00-15:00
Umów się!

Masz pytanie?
Skorzystaj z szybkiej formy kontaktu!

    Twoje imię*
    Twój e-mail*
    Twój nr. tel
    Twoja wiadomość*

    Dane kontaktowe

    IMC Centrum Zdrowia
    ul. Strzelińska 41
    55-010 Żerniki Wrocławskie

    Godziny pracy

    Pn-Pt 8:00-20:00 | Sb 9:00-17:00