Jak chronić mózg? – Alzheimer
Obecnie w Polsce żyje ok. 300 tysięcy ludzi z chorobą Alzheimera, a zgodnie z prognozami w ciągu najbliższych 30 lat ta liczba może się potroić. Dwa badania wskazały na terapie, które mogą pomóc utrzymać w ryzach wyniszczające i często śmiertelne w skutkach pogorszenie stanu mózgu, charakteryzujące chorobę Alzheimera.
Jak chronić mózg? Alzheimer - pierwszy sposób
Pierwsze badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine wykazało, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą spowalniać rozwój dwóch różnych, charakterystycznych dla choroby Alzheimera zmian w mózgu. Omawiane badanie z wykorzystaniem genetycznie zmodyfikowanych myszy jest pierwszym, które wykazało, że DHA (kwas tłuszczowy omega-3), może opóźniać powstawanie białkowych „splotów” w komórkach mózgowych. DHA obniża również poziom beta-amyloidu, białka, które może gromadzić się w mózgu i tworzyć blaszki miażdżycowe. Myszy w grupie kontrolnej jadły pokarm, który naśladował typową amerykańską dietę, z przyjmowaniem kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 w stosunku 10 do jednego. Badania wskazują, że właściwy stosunek tych tłuszczów jest ważny dla utrzymania zdrowia, a ideałem jest zachowanie tej relacji w przedziałach od 3:1 do 5:1.
Myszy w trzech grupach testowych otrzymywały pokarm o stosunku kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 wynoszącym 1:1. Jedna z tych grup otrzymywała wyłącznie DHA a dwie otrzymywały DHA razem z dodatkowymi kwasami tłuszczowymi omega-6. Po trzech miesiącach, myszy we wszystkich grupach testowych miały niższy poziom obu wspomnianych białek niż myszy w grupie kontrolnej, jednak po dziewięciu miesiącach, tylko myszy będące na diecie DHA utrzymywały pozytywne wyniki. Wyniki te sugerują, że DHA działa lepiej, gdy nie jest sparowany z kwasami tłuszczowymi omega-6. Omawiane badanie ukazało się w wydaniu The Journal of Neuroscience.
Możliwe, że najbardziej kluczową poradą żywieniową mogącą wpłynąć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia wielu chorób (wliczając w to choroby serca, nowotwory, cukrzycę oraz chorobę Alzheimera) jest zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 i ograniczenie przyjmowanie kwasów tłuszczowych omega-6. Jednym z dobrych sposobów na realizowanie tego zalecenia jest ograniczenie spożycia smażonego jedzenia, które często jest nasycone bogatym w kwas omega-6 olejem sojowym. Przywrócenie równowagi w proporcjach tych tłuszczów jest ważnym elementem diety przeciwzapalnej.
Jak chronić mózg? Alzheimer - drugi sposób
Drugie badanie potwierdziło to, o czym większość z nas prawdopodobnie już słyszała a mianowicie, że zajęcia stymulujące umysł mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Naukowcy z Chicago odkryli, że ludzie w starszym wieku, którzy są aktywni poznawczo są 2,6 razy mniej narażeni na demencję lub chorobę Alzheimera niż ci, którzy używają głowy w mniejszym stopniu.
Działania stymulujące mózg obejmują takie rutynowe czynności jak czytanie gazety w domu albo książek w bibliotece, grę w szachy, chodzenie do teatru i inne angażujące umysł zajęcia. Naukowcy z Rush University Medical Center badali stan ponad 700 uczestników, w wieku wynoszącym średnio 80 lat, co roku przez okres do pięciu lat. Badanie wykazało, że 90 przypadków rozwinięcia choroby Alzheimera oraz ryzyko zachorowania na to schorzenie korelowało z ilością wykonywanych “umysłowych treningów”.
Korzyści „treningu umysłowego” były istotne nawet po uwzględnieniu różnic w zakresie dotychczasowych zdolności poznawczych (kognitywnych) wśród badanych, ich statusu socjoekonomicznego oraz obecnej aktywności fizycznej i społecznej. Badanie zostało opublikowane w internetowym wydaniu Neurology, czasopisma medycznego Amerykańskiej Akademii Neurologii.
Wyniki badań są w tej kwestii jednoznaczne: regularne wystawianie umysłu na nowe wyzwania pomaga obniżyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Dane kontaktowe
55-010 Żerniki Wrocławskie
Godziny pracy
Masz pytanie?
Skorzystaj z szybkiej formy kontaktu!
Dane kontaktowe
55-010 Żerniki Wrocławskie
Godziny pracy