Pierwsze spotkanie rozpoczyna się od wywiadu dotyczącego sposobu odżywiania, problemów zdrowotnych, przyjmowanych leków, stylu życia danej osoby.
Konsultant zapyta także o stan zdrowia, tryb pracy oraz, co bardzo ważne, o cel żywieniowy. Celem mogą być walka z problemami zdrowotnymi, zdrowe odżywianie, redukcja masy ciała. Specjalista żywienia przedstawi też podstawowe informacje na temat zalecanego sposobu odżywiania, pór posiłków, zalecanych produktów.
Po rozmowie i omówieniu szczegółów przychodzi czas na kolejny etap, przygotowanie menu, wspólne ustalenie, jakie produkty mogą się w niej pojawić, jakie muszą, a jakie nie mogą. Codzienny jadłospis zawierał będzie odpowiednią ilość składników odżywczych, zostanie on dostosowany do stanu zdrowia, preferencji żywieniowych, czasu i sposobu przygotowania posiłków.
Warto podkreślić, że praca nad zmianą odżywiania powinna być systematyczna a wizyty regularne. Specjalista udziela wsparcia w czasie co tygodniowych wizyt, a klient codziennie dokłada starań aby wprowadzić zmiany w życie.
Na pierwszą konsultację dietetyczną warto zabrać ze sobą spis leków lub suplementów, które przyjmujesz. Ponadto zaleca się wykonanie podstawowych badań laboratoryjnych takich jak morfologia, glukoza i insulina na czczo, profil lipidowy (cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, trójglicerydy,) TSH.
W przypadku chorób przewlekłych należy zabrać ze sobą jak najbardziej aktualne badania. Podczas pierwszej wizyty specjalista będzie oceniał Twój obecny sposób żywienia, a więc warto przynieść ze sobą tzw. “Dzienniczek żywieniowy”.
Dzienniczek żywieniowy należy prowadzić przez około 3 dni i zamieszczać w nim informacje nie tylko żywieniowe ale dotyczące trybu i higieny życia:
- godzinę pobudki i odpoczynku nocnego
- godziny aktywności zawodowej / rodzicielskiej
- godziny wysiłku fizycznego
- istotne wydarzenia mające wpływ na odżywianie (np. wymagany post przed badaniem krwi)
- godziny i ilość posiłków
- skład posiłków i sposób obróbki termicznej (gotowanie, smażenie, duszenia)
- rodzaje i ilość wypijanych płynów
- sytuację silnego stresu